Gubbubu

: <math> x^{2}+m^{2} = b^{2}</math>
: <math> (c-x)^{2}+m^{2} = a^{2}</math>
 
Ismertnek tételezve az a,b,c mennyiségeket, a fenti egyenletrendszer egy algebrai, másodfokú kétismeretlenes egyenletrendszer. Ezt a következő módon kényelmesen meg lehet oldani: fejezzük ki az első egyenletből az m<sup>2</sup> mennyiséget, és helyettesítsük be a második egyenletbe:
 
: <math> m^{2} = b^{2} - x^{2}</math>
: <math> (c-x)^{2}+ \left( b^{2} - x^{2} \right) = a^{2}</math>
 
A második egyenletben alkalmazva a két tag különbségére vonatkozó [[Elemi algebra#Nevezetes szorzatok|nevezetes azonosságot]],
 
: <math>c^{2} - 2cx + x^{2} + b^{2} - x^{2} = a^{2}</math>